Ekonomika eurozóny sa postupne zotavuje, tvrdí ECB

13.03.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 13. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) počíta s postupným oživovaním ekonomiky eurozóny.

Úrokové sadzby v regióne však majú napriek tomu zostať ešte dlhý čas na nízkej úrovni, uviedla ECB vo svojej mesačnej správe. Informovala o tom agentúra DPA.

"Najnovšie údaje potvrdzujú, že mierne oživovanie eurozóny prebieha v súlade s doterajším odhadom Rady guvernérov ECB," uvádza sa v správe centrálnej banky. Preto banka na svojom poslednom zasadnutí, ktoré sa konalo minulý štvrtok (6. 3.), ponechala svoj kľúčový úrok na rekordnom minime 0,25 %.

Aj keď sa ekonomika postupne zotavuje, menová politika v eurozóne by mala ešte dlhý čas zostať uvoľnená. ECB potvrdila svoj sľub, že peniaze v menovej únii zostanú naďalej lacné. Uistila totiž finančné trhy, že hlavné úrokové sadzby v regióne zostanú v dlhodobom výhľade na aktuálnej úrovni, alebo sa ešte znížia. "To podporí postupné oživenie ekonomiky v eurozóne."

Cenové tlaky však zostanú nízke. Stredno- a dlhodobé inflačné očakávania sú podľa ECB v súlade s jej inflačným cieľom. Banka zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvoma percentami. Vo februári sa spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne zvýšili o 0,8 %.
 

Vyberte región